امتیاز موضوع:
  • 0 رای - 0 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
تفاوت کودهای شیمیایی و ارگانیک
#1
کود‌های شیمیایی یا ارگانیک؟ مسئله این است

  امروزه یکی از دغدغه های اصلی کشاورزان و علاقه‌مندان به پرورش گل و گیاه، اطلاع از نوع کودی است که استفاده می‌کنند. از طرفی دیگر وضعیت بازار محصولات ارگانیک طی سال گذشته نشانگر این است که تقاضای مصرف این محصولات در میان مردم بسیار افزایش پیدا کرده است. در این مقاله تفاوت کود‌های شیمیایی با کودهای ارگانیک را بیان می‌کنیم. مطابق با تعریفی که وزارت کشاورزی ایالات متحده آمریکا برای محصولات ارگانیک مطرح کرده است، محصولی ارگانیک محسوب می‌شود که فاقد کود مصنوعی، آفت‌کش، قارچ‌کش و علف کش باشد.
  در دسته بندی کود‌ها، چهار نوع کود وجود دارد: کود شيميايی، کود آلی يا ارگانيک، کود بيولوژيک يا زيستی و نانو کودها که در اینجا به تفضیل به مقایسه کودهای ارگانیک و شیمیایی می‌پردازیم.
  ارگانیک در بین افراد با واژه‌هایی نظیر بکر، پاک و عاری از هر‌گونه آلودگی شناخته شده است. کود ارگانیک از یک موجود زنده (حیوان، گیاه و یا هردو) و فراورده های جانبی آن‌ها مانند کود‌های حیوانی، گرد خون، کمپوست و... درست شده است که تمامی آن‌ها اجزای تشکیل دهنده‌ی مورد نیاز برای تغذیه گیاه می‌باشد.
[عکس: -.jpg]


ویژگی کود‌های ارگانیک:
·        باعث حاصلخیزی خاک و افزایش برداشت محصول از زمین می‌گردد؛
·        این کود تشکیل شده از مواد مغذی مانند ازت، فسفر، پتاسیم و هوموس غنی است که عامل اصلی رشد میوه‌های بیشتر و بزرگتر و عمر طولانی درختان می‌باشد؛
·        هزینه‌ی بسیار پایین‌تری نسبت به کودهای شیمیایی دارند؛
·        باعث کاهش آلودگی‌ها و حفظ پاکیزگی محیط زیست می‌شود؛
·        گیاهان به وجود آمده از این نوع کود، دارای محصولات مفید و مقاوم در برابر بیماری هستند؛
·        باعث افزایش میکروارگانیسم‌های خاک، از طریق تامین انرژی لازم برای فعالیت‌های میکروبی خاک می‌شود؛
·        آب های زیرزمینی را از مواد سمی حفظ می‌کند؛
·        فرسایش خاک را کم می‌کند؛
·        مواد غذایی را در زمانی طولانی و به صورت تدریجی به گیاه می‌رساند به همین خاطر استفاده‌ی زیاد از آن در گیاه بی‌خطر است؛
·        پسماند‌های شیمیایی را کاهش می‌دهد؛
معايب:
  كودهاي ارگانيك باید توسط ميكروارگانيسم هاي خاك شكسته شده و تبديل به مواد معدني مورد نیاز گياه شود، از آنجایی که اين عمل به تدريج و آهسته انجام مي‌گيرد، در زمان عوض کردن سیستم كوددهي از شيميايي به ارگانيك تا مدتي زمين دچار كمبود مواد غذايي مي‌شود كه به آن گذر می‌گویند.
  اضافه كردن بيش از حد کود ارگانیک به خاك ممكن است بطور موقتي باعث كمبود ازت در خاك و گياه شود، چرا که باید اين مواد توسط باكتري‌ها و ميكروارگانيسم‌هاي خاك تجزيه شوند. به دلیل اين که باكتري ها ابتدا ازت آزاد شده را برای فعاليت هاي خود جهت تجزيه مواد آلي مصرف مي‌كنند، تا مدتي كمبود ازت در خاك و گياه مشاهده می‌شود. به همین خاطر این نوع از كودها بايد بطور مداوم و تدریجی به خاك داده شود.
  مقدار دقيق عناصر غذايي اضافه شده به خاك را نمي‌توان به طور دقیق مشخص كرد، چرا که این مقدار به عوامل و فاكتورهايي همچون سن كود و كمپوست، نوع كود (از چه مواد زنده اي تشکیل شده است)، شرايط آب و هوايی و غيره بستگي دارد.
کود شیمیایی:
  اگرچه الگوي ساخت این کود‌ها از طبيعت منشا گرفته است ولي از مواد غير طبيعي و غير ارگانيك ساخته مي شوند و در آن‌ها موادی مانند: آمونيوم، آمونيوم سولفات، نيترات، پتاسيم سولفات، كلسيم فسفات و غيره وجود دارد. کودهای شیمیایی موادی هستند که به صورت شیمیایی تولید شده‌اند که دارای مواد مغذی مورد نیاز گیاه می‌باشند. این کودها حاوی باکتری‌های ازتوبکتر یا آزوسپیریلیوم است و در باروری خاک موثر می‌باشد.

[عکس: 641654151.jpg]


ويژگي‌های کودهای شیمیایی:
·        مصرف آن آسان است؛
·        درآمد کوتاه و کاذبی ایجاد می‌کند؛
·        نوع اوره دار آن در آب به خوبی حل می‌شود و برای محلول سمپاشی و کودی مورد استفاده قرار می‌گیرد؛
·        نوع سولفات آمونیوم آن از خاک شسته شده و هم سولفات جذب گیاه می‌شود و هم خاک را اصلاح می‌کند؛
·        در نوع نیتروژن آن، گیاهان هم از راه ریشه و هم از راه برگ نیتروژن را به صورت نیترات، آمونیوم و اوره جذب می‌کنند؛
·        اين كودها عمدتا به طور سريع حل شده و در دسترس گياه قرار مي گيرند؛
معایب:
محصولات تغذيه شده بوسيله اين كودها داراي مواد معدني كمی مي‌باشند و بی‌کیفیت و آلوده هستند.
مصرف بی‌رویه از آن منجر‌به تخریب ساختمان خاک و ازبین رفتن تعادل عناصر ضروری خاک می‌شود.
تعدادي از كودهاي شيميايي داراي نمك هاي مضر هستند و استفاده‌ی بيش از حد آن باعث صدمه زدن به ريشه گياه مي شود و گیاه را می‌سوزاند.
از بين رفتن ميكروارگانيسم‌هاي خاك و كرم هاي خاكي بوسيله اين نوع كودها باعث كم شدن توانايي خاك در نگهداري آب مي شود و در نتيجه خاك سفت و ترک خورده می‌شود.
كودهاي ازته داراي شاخص نمك نسبتا بالايي هستند و استفاده‌ی مکرر از آن‌ها به طور تصاعدي عملكرد خاك را مي‌کاهد و خاک را شور و سفت می‌کند. همچنين ممکن است اين كودها به وسیله آب شسته شده و وارد آب هاي زيرزميني شوند كه در نتیجه منجر به آلودگي آب‌هاي زيرزميني می‌شود.
باعث آبدار شدن بافت‌های گیاهی می‌شود به همین علت گیاه را نسبت به هجوم حشرات، قارچ ها و باكتري ها شده و گياه را نسبت به بيماري ها، استرس گرما، سرما و خشكي آسيب پذير مي‌كند. نکته حائز اهمیت این است که استفاده از این كودها هزینه بالایی هم دربر دارد.
 
                  
پاسخ


پرش به انجمن:


کاربران در حال بازدید این موضوع: 1 مهمان